Siirry pääsisältöön

Tervetuliaismalja


Ihanaa, että löysit tiesi juuri tämän tekstin ääreen! Mahdollisesti jouduit luovimaan tiesi läpi epämääräisten ohjeistusten, kymmenien vauva.fi -ketjujen ja lukemattomien kauhutarinoiden läpi ja ehkäpä teit sen kaiken pienen lusikkalakkoilijasi torkahdettua tissipäikkäreille. Itse nimittäin kahlasin kaulaani myöten edellämainituissa etsiessäni tietoa, inspiraatiota ja rohkaisua seitsenkuisen sosesyöppöni yhtäkkiä nipistettyään suunsa tiukasti kiinni lusikan lähestyessä.

Testikeittiön minimies aloitti kiinteiden maistelut vähän neljän kuukauden rajapyykin jälkeen ilmeisen perinteiseen tyyliin: hän sai ensimmäiseksi eteensä hitusen tärisevin käsin valmistettua perunasosetta tarjoiltuna taatusti jääkylmänä ettei ainakaan varmasti liian lämpimänä. Rohkeus kasvoi siinä missä pojan nälkäkin, mutta vaikka neuvolassa nyökkäiltiin sormiruokailun suuntaan, olin vakuuttunut että sitä ei kantti kestä. Tiedonhaku päättyi kerta toisensa jälkeen lapsen elvytysohjeiden kertaamiseen ja mielikuvitus hoiti loput. Vaan minimies oli toista mieltä.

Lusikkalakkoon ryhtyneen vauvan edessä olin aseeton, ja niinpä keitin ensimmäiset puolipehmeät porkkanatikut ja tyrkkäsin ne tarjolle sydän tykyttäen. Loppu on, jos ei nyt ihan historiaa niin ainakin blogiin kirjoittamisen arvoista, sillä minimies on siitä asti saanut kahmia käytännössä kaiken ruokansa omin sormin suuhun (iltapuurorutiini on jäänyt, joskin iltapuurosirkus luonnehtii ehkä tapahtuman laatua paremmin) ja äidin jännityksen on korvannut iso innostus.

Meillä sormiruokailu siis aloitettiin akuuttiin tarpeeseen, mutta sittemmin siitä on yhdessä kasvatettu ilon ja ihanan yhdessä ruokailemisen keskipiste. Tuota omin sormin syömisen - ja sormiruokakokkailun - ilosanomaa toivon tämän blogin myötä jakavani myös eteenpäin juuri sinulle, olit sitten uutta reseptiä metsästävä kokenut sormiruokakokki tai tiedonjanoinen sosesavottalainen.

Rohkaisun sana siis myös sinulle, jos vielä emmit sormiruokailuun siirtymistä: luvassa on taatusti ihanaa onnistumisen iloa ja saat pitkästä aikaa syödä myös oman ruokasi kuumana (no, okei, sanotaan kädenlämpöisenä) joten ei muuta kuin kokeilemaan ja kokkailemaan!

Seuraavassa postauksessa jaarittelen vielä jokusen sanasen sormiruokailusta ja tuuppaan sinut tutustumaan turvallisuusasioihin ja sitten pyöräytetään yhdessä kyökki käyntiin, lämpimästi tervetuloa mukaan!

Rakkaudella,
Mira ja minimies

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No nonsense -pikkuleivät

Mistä ruokabloggaaja tietää, että resepti onnistui yli odotusten? Siitä, ettei ehdi räpsäistä edes pikaista kuvaa kun kuvauksen kohde on jo osittain syöty! Tällä kertaa herkutellaan ihanilla rusinapikkuleivillä, joissa on tajunnanräjähtämistakuu: pehmeän kuohkeat ja suloisen makeat pikkuleivät syntyvät bataattipohjaisesta taikinasta ilman maitoa tai munaa tai muutakaan turhaa ja maistuvat niin mainiolta, että teinpä näitä oman satsin myös ihan vaan itselleni (tosin tummilla suklaahipuilla). Säilyvät ilmatiivissä rasiassa jääkaapissa ainakin pari päivää, sopivat pakastettavaksi ja ovat myös täydellinen eväs tuleville ruskaretkille. Vinkki! Kypsennä kerralla reilumpi satsi bataattia ja pakasta n.180-200g satseja: saat taiottua tuoreen satsin pikkuleipiä supernopeasti! n. 20 kpl pikkuleipiä 1 pienehkö bataatti (n.250g kuorineen) 2/3 dl rusinoita 1 dl kaurahiutaleita 1 dl kaurajauhoa (tai jauhettuja kaurahiutaleita) 1/2 dl kookoshiutaleita 2 rkl öljyä 1/2 tl Ceylon-kanelia

Appelsiiniset manteli-bataatti -pyörykät

Eli kavereiden kesken Jokapaikan pyörykät. Täydellinen lisuke, maistuva välipala, ei lainkaan pöllömpi aamupala tai iltapala, erinomainen reissueväs - nämä pyörykät todella ansaitsevat lisätittelinsä! Mantelin ja bataatin pehmeä makeus ja appelsiinin hempeä raikkaus tekevät näistä täydellisen parin esimerkiksi kalalle, mutta toimivat tosiaan ihan sellaisenaankin tilanteessa kuin tilanteessa: myös vanhemman akuuttiin välipalanälkään! n.20 pyörykkää 1 keskikokoinen bataatti (n.350g) 1/2 dl riisihiutaleita 1 dl manteleita jauhettuna 1 rkl öljyä 1/2 appelsiinin mehu 1 1/2 dl kauramannasuurimoita - Kuori ja kuutioi bataatti ja keitä kypsäksi. Muussaa tai soseuta pehmeäksi kypsynyt bataatti, sekoita joukkoon riisihiutaleet ja anna jäähtyä hiukan. - Jauha mantelit tehosekoittimessa (tai käytä valmista mantelijauhetta) ja sekoita joukkoon kauramannasuurimot. Lisää öljy ja appelsiinin mehu, sekoita tasaiseksi. - Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele

Sottapytyn seitipihvit

Full disclosure, nämä pihvit ovat suussasulavan mureita, herkullisia - ja sotkevat aivan tuhottomasti. Meillä kaikki ruoka tehdään toistaiseksi ilman munaa minimiehen saatua allergisen reaktion kananmunasta, mutta näihin voisi sidosaineeksi lisätä vielä yhden munan jos se omalle sormiruokailijalle sopii. Pinsettiotteen hallitsevalle ruokailijalle pihvit eivät tuota ongelmaa, pinsettimestari noukkii mieluusti pienemmätkin muruset pöydältä (ja myöhemmin sen alta), mutta aloittelijoille voivat tuottaa turhautumista. Toivoisin olevani suurempi kalan ystävä kuin mitä olen ja siksi koitankin aktiivisesti kehittää kalaisia reseptejä edes minimiehelle, ettei hän putoaisi samaan kalattomaan kastiin kuin molemmat vanhempansa. Olenkin ollut iloisesti yllättynyt siitä, miten mieluusti hän kalaruokiani maistelee: muistuttaa itseäkin avaamaan silmiään omille ruokaennakkoluuloille ja mahdollisesti jopa laajentamaan omaakin ruokareviiriä! Nämä pihvit eivät ole poikkeus edelliseen, vaan suor