Siirry pääsisältöön

Puuropalat part 1



En tiedä mistä lie äitiysfantasiasta on kohdallani ollut kyse, mutta puuroa olen keittänyt minimiehelle iltapalaksi kuukausikaupalla, vaikka jo pitkään sen syöttäminen on vaatinut niin tolkuttoman määrän kikkailua etten edes kehtaa kertoa. Jokin niissä hillopurkkeihin sullotuissa hiutaleissa, puurokattilan pehmeän lämpimässä porinassa ja sekaan hämmennetyissä marjoissa ja mausteissa on kutitellut minussa jotakin viimeistä "näin on aina lapset ruokittu" -pistettä. Niinpä en ole ollut valmis puurorutiinista luopumaan, vaikka lusikan toisessa päässä ollaan selvästi oltu aivan kypsiä jo kotvasen.

Vaan nyt se sitten loppui, viimeinen puurolusikallinen syötiin - tai itseasiassa jätettiin syömättä - pari iltaa sitten ja niin jäi äiti huuli pyöreänä rakkaan puurokattilansa ääreen. Seuraavan päivän pyörittelin mielessäni vaihtoehtoja laidasta laitaan, mutta en kuitenkaan vielä tässä kohtaa täysin saanut itseäni irti hiutalepurkkieni ääreltä. Päädyimmekin minimiehen kanssa kompromissiin: äiti sai pitää puuronsa, mutta se uudistettiin omin sormin syötäväksi.

Parin päivän testimaistelun pohjalta rohkenin kirjata postauksen otsikkoon "part 1", sillä nämä superhelpot herkkupalat tekivät sen verran hyvin kauppansa, että jatkoa on varmasti luvassa. Käytin näissä valmissoseita (meillä rakastetaan Ella's -luomusoseita), mutta muussattu hedelmä tai itse valmistettu sose käy satavarmasti yhtälailla. Jokaisesta taikinasta tulee n.4 patukkaa, jotka voitkin tarjota sellaisenaan erityisesti jos kyseessä on pienempi sormiruokailija, tai voit leikata patukat vielä haluamasi kokoisiksi palasiksi. Meillä meni yhdellä iltapalalla 4 patukkaa ja seuraavana aamuna aamupalalla 2, säilyivät hyvänä ilmatiiviissä rasiassa ja mikseipä näitä voisi pakastaakin!

n. 4 patukkaa/16-20 palaa per taikina

Persikka-vadelma

4 rkl kaurahiutaleita
1 pss (70g) persikkasosetta
Muutama vadelma murskattuna (jos käytät pakastevadelmia, sulata ne ensin)


Mustikka-sitruuna 

4 rkl kaurahiutaleita
1 pss (70g) päärynä- tai omenasosetta
1 rkl mustikoita murskattuna tai pieninä paloina (jos käytät pakastemustikoita, sulata ne ensin)
1 rkl sitruunamehua


Omenapiirakka

4 rkl kaurahiutaleita
1 pss (70g) päärynä- tai omenasosetta
n. 1/4 omenaa raastettuna
1/4 tl ceylon-kanelia
1/4 tl kardemummaa


- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet ja hedelmäsose ja anna seistä pari minuuttia kunnes hiutaleet ovat hiukan turvonneet. Sekoita joukkoon loput ainekset.

- Laita pieneen uunivuokaan tai pellille leivinpaperi ja painele kukin seos sen päälle n.1cm paksuiseksi suorakulmioksi. Jos teet useamman taikinan kerralla, älä suotta jätä taikinoiden väliin rakoa vaan asettele ne kiinni toisiinsa.

- Paista 200 asteessa n.20 minuuttia. Leikkaa terävällä veitsellä patukoiksi ja anna jäähtyä ennen siirtelyä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No nonsense -pikkuleivät

Mistä ruokabloggaaja tietää, että resepti onnistui yli odotusten? Siitä, ettei ehdi räpsäistä edes pikaista kuvaa kun kuvauksen kohde on jo osittain syöty! Tällä kertaa herkutellaan ihanilla rusinapikkuleivillä, joissa on tajunnanräjähtämistakuu: pehmeän kuohkeat ja suloisen makeat pikkuleivät syntyvät bataattipohjaisesta taikinasta ilman maitoa tai munaa tai muutakaan turhaa ja maistuvat niin mainiolta, että teinpä näitä oman satsin myös ihan vaan itselleni (tosin tummilla suklaahipuilla). Säilyvät ilmatiivissä rasiassa jääkaapissa ainakin pari päivää, sopivat pakastettavaksi ja ovat myös täydellinen eväs tuleville ruskaretkille. Vinkki! Kypsennä kerralla reilumpi satsi bataattia ja pakasta n.180-200g satseja: saat taiottua tuoreen satsin pikkuleipiä supernopeasti! n. 20 kpl pikkuleipiä 1 pienehkö bataatti (n.250g kuorineen) 2/3 dl rusinoita 1 dl kaurahiutaleita 1 dl kaurajauhoa (tai jauhettuja kaurahiutaleita) 1/2 dl kookoshiutaleita 2 rkl öljyä 1/2 tl Ceylon-kanelia

Appelsiiniset manteli-bataatti -pyörykät

Eli kavereiden kesken Jokapaikan pyörykät. Täydellinen lisuke, maistuva välipala, ei lainkaan pöllömpi aamupala tai iltapala, erinomainen reissueväs - nämä pyörykät todella ansaitsevat lisätittelinsä! Mantelin ja bataatin pehmeä makeus ja appelsiinin hempeä raikkaus tekevät näistä täydellisen parin esimerkiksi kalalle, mutta toimivat tosiaan ihan sellaisenaankin tilanteessa kuin tilanteessa: myös vanhemman akuuttiin välipalanälkään! n.20 pyörykkää 1 keskikokoinen bataatti (n.350g) 1/2 dl riisihiutaleita 1 dl manteleita jauhettuna 1 rkl öljyä 1/2 appelsiinin mehu 1 1/2 dl kauramannasuurimoita - Kuori ja kuutioi bataatti ja keitä kypsäksi. Muussaa tai soseuta pehmeäksi kypsynyt bataatti, sekoita joukkoon riisihiutaleet ja anna jäähtyä hiukan. - Jauha mantelit tehosekoittimessa (tai käytä valmista mantelijauhetta) ja sekoita joukkoon kauramannasuurimot. Lisää öljy ja appelsiinin mehu, sekoita tasaiseksi. - Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele

Sottapytyn seitipihvit

Full disclosure, nämä pihvit ovat suussasulavan mureita, herkullisia - ja sotkevat aivan tuhottomasti. Meillä kaikki ruoka tehdään toistaiseksi ilman munaa minimiehen saatua allergisen reaktion kananmunasta, mutta näihin voisi sidosaineeksi lisätä vielä yhden munan jos se omalle sormiruokailijalle sopii. Pinsettiotteen hallitsevalle ruokailijalle pihvit eivät tuota ongelmaa, pinsettimestari noukkii mieluusti pienemmätkin muruset pöydältä (ja myöhemmin sen alta), mutta aloittelijoille voivat tuottaa turhautumista. Toivoisin olevani suurempi kalan ystävä kuin mitä olen ja siksi koitankin aktiivisesti kehittää kalaisia reseptejä edes minimiehelle, ettei hän putoaisi samaan kalattomaan kastiin kuin molemmat vanhempansa. Olenkin ollut iloisesti yllättynyt siitä, miten mieluusti hän kalaruokiani maistelee: muistuttaa itseäkin avaamaan silmiään omille ruokaennakkoluuloille ja mahdollisesti jopa laajentamaan omaakin ruokareviiriä! Nämä pihvit eivät ole poikkeus edelliseen, vaan suor