En tiedä mistä lie äitiysfantasiasta on kohdallani ollut kyse, mutta puuroa olen keittänyt minimiehelle iltapalaksi kuukausikaupalla, vaikka jo pitkään sen syöttäminen on vaatinut niin tolkuttoman määrän kikkailua etten edes kehtaa kertoa. Jokin niissä hillopurkkeihin sullotuissa hiutaleissa, puurokattilan pehmeän lämpimässä porinassa ja sekaan hämmennetyissä marjoissa ja mausteissa on kutitellut minussa jotakin viimeistä "näin on aina lapset ruokittu" -pistettä. Niinpä en ole ollut valmis puurorutiinista luopumaan, vaikka lusikan toisessa päässä ollaan selvästi oltu aivan kypsiä jo kotvasen.
Vaan nyt se sitten loppui, viimeinen puurolusikallinen syötiin - tai itseasiassa jätettiin syömättä - pari iltaa sitten ja niin jäi äiti huuli pyöreänä rakkaan puurokattilansa ääreen. Seuraavan päivän pyörittelin mielessäni vaihtoehtoja laidasta laitaan, mutta en kuitenkaan vielä tässä kohtaa täysin saanut itseäni irti hiutalepurkkieni ääreltä. Päädyimmekin minimiehen kanssa kompromissiin: äiti sai pitää puuronsa, mutta se uudistettiin omin sormin syötäväksi.
Parin päivän testimaistelun pohjalta rohkenin kirjata postauksen otsikkoon "part 1", sillä nämä superhelpot herkkupalat tekivät sen verran hyvin kauppansa, että jatkoa on varmasti luvassa. Käytin näissä valmissoseita (meillä rakastetaan Ella's -luomusoseita), mutta muussattu hedelmä tai itse valmistettu sose käy satavarmasti yhtälailla. Jokaisesta taikinasta tulee n.4 patukkaa, jotka voitkin tarjota sellaisenaan erityisesti jos kyseessä on pienempi sormiruokailija, tai voit leikata patukat vielä haluamasi kokoisiksi palasiksi. Meillä meni yhdellä iltapalalla 4 patukkaa ja seuraavana aamuna aamupalalla 2, säilyivät hyvänä ilmatiiviissä rasiassa ja mikseipä näitä voisi pakastaakin!
n. 4 patukkaa/16-20 palaa per taikina
Persikka-vadelma
4 rkl kaurahiutaleita
1 pss (70g) persikkasosetta
Muutama vadelma murskattuna (jos käytät pakastevadelmia, sulata ne ensin)
Mustikka-sitruuna
4 rkl kaurahiutaleita
1 pss (70g) päärynä- tai omenasosetta
1 rkl mustikoita murskattuna tai pieninä paloina (jos käytät pakastemustikoita, sulata ne ensin)
1 rkl sitruunamehua
Omenapiirakka
4 rkl kaurahiutaleita
1 pss (70g) päärynä- tai omenasosetta
n. 1/4 omenaa raastettuna
1/4 tl ceylon-kanelia
1/4 tl kardemummaa
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet ja hedelmäsose ja anna seistä pari minuuttia kunnes hiutaleet ovat hiukan turvonneet. Sekoita joukkoon loput ainekset.
- Laita pieneen uunivuokaan tai pellille leivinpaperi ja painele kukin seos sen päälle n.1cm paksuiseksi suorakulmioksi. Jos teet useamman taikinan kerralla, älä suotta jätä taikinoiden väliin rakoa vaan asettele ne kiinni toisiinsa.
- Paista 200 asteessa n.20 minuuttia. Leikkaa terävällä veitsellä patukoiksi ja anna jäähtyä ennen siirtelyä.
Vaan nyt se sitten loppui, viimeinen puurolusikallinen syötiin - tai itseasiassa jätettiin syömättä - pari iltaa sitten ja niin jäi äiti huuli pyöreänä rakkaan puurokattilansa ääreen. Seuraavan päivän pyörittelin mielessäni vaihtoehtoja laidasta laitaan, mutta en kuitenkaan vielä tässä kohtaa täysin saanut itseäni irti hiutalepurkkieni ääreltä. Päädyimmekin minimiehen kanssa kompromissiin: äiti sai pitää puuronsa, mutta se uudistettiin omin sormin syötäväksi.
Parin päivän testimaistelun pohjalta rohkenin kirjata postauksen otsikkoon "part 1", sillä nämä superhelpot herkkupalat tekivät sen verran hyvin kauppansa, että jatkoa on varmasti luvassa. Käytin näissä valmissoseita (meillä rakastetaan Ella's -luomusoseita), mutta muussattu hedelmä tai itse valmistettu sose käy satavarmasti yhtälailla. Jokaisesta taikinasta tulee n.4 patukkaa, jotka voitkin tarjota sellaisenaan erityisesti jos kyseessä on pienempi sormiruokailija, tai voit leikata patukat vielä haluamasi kokoisiksi palasiksi. Meillä meni yhdellä iltapalalla 4 patukkaa ja seuraavana aamuna aamupalalla 2, säilyivät hyvänä ilmatiiviissä rasiassa ja mikseipä näitä voisi pakastaakin!
n. 4 patukkaa/16-20 palaa per taikina
Persikka-vadelma
4 rkl kaurahiutaleita
1 pss (70g) persikkasosetta
Muutama vadelma murskattuna (jos käytät pakastevadelmia, sulata ne ensin)
Mustikka-sitruuna
4 rkl kaurahiutaleita
1 pss (70g) päärynä- tai omenasosetta
1 rkl mustikoita murskattuna tai pieninä paloina (jos käytät pakastemustikoita, sulata ne ensin)
1 rkl sitruunamehua
Omenapiirakka
4 rkl kaurahiutaleita
1 pss (70g) päärynä- tai omenasosetta
n. 1/4 omenaa raastettuna
1/4 tl ceylon-kanelia
1/4 tl kardemummaa
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet ja hedelmäsose ja anna seistä pari minuuttia kunnes hiutaleet ovat hiukan turvonneet. Sekoita joukkoon loput ainekset.
- Laita pieneen uunivuokaan tai pellille leivinpaperi ja painele kukin seos sen päälle n.1cm paksuiseksi suorakulmioksi. Jos teet useamman taikinan kerralla, älä suotta jätä taikinoiden väliin rakoa vaan asettele ne kiinni toisiinsa.
- Paista 200 asteessa n.20 minuuttia. Leikkaa terävällä veitsellä patukoiksi ja anna jäähtyä ennen siirtelyä.
Kommentit
Lähetä kommentti