Siirry pääsisältöön

Bataattiburgeri


Hullaannuin kauppareissulla kotimaisista kesäkurpitsoista ja latasin korin melkein puolilleen noita ihania pötkylöitä. Kotona jääkaapin vihanneslaatikko narisi liitoksissaan uusien tulokkaiden saapuessa, joten kesäkurpitsareseptiikkaa oli lähdettävä kehittelemään siltä istumalta. Ensiapuna syntyi tämä kesäkurpitsalla kevennetty burgeripihvi, joka tarjoillaan oliiviöljyllä ja rosmariinilla hunnutetun uunibataatin ja kesäisen kurkkusalaatin kera. Pienellä sormisuolalisällä tämä maistuu taatusti muillekin kuin vauvalle!

PIHVIT
n.15 pikkupihviä

400g jauhelihaa
1/2 kesäkurpitsa raasteena
1 rkl öljyä
1 pieni punasipuli hienonnettuna
1 yksikyntinen valkosipuli hienonnettuna
1 dl omenatuoremehua
1 dl kaurahiutaleita
mustapippuria oman maun mukaan

- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

- Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä. Lisää omenatuoremehua ja anna keittyä kasaan, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut.

- Sekoita keskenään jauheliha, kesäkurpitsaraaste, kaurahiutaleet ja mustapippuri. Lisää sipulit ja sekoita tasaiseksi.

- Muotoile taikinasta pieniä pihvejä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa n.25 minuuttia. Huom! Jätä pellille hiukan tilaa bataattisiivuille.


BATAATTI"SÄMPYLÄT"

Muutama reilun sentin paksuinen siivu bataattia
Oliiviöljyä
Kuivattua rosmariinia (tai esim. timjamia, persiljaa tai ruohosipulia)

- Sivele oliiviöljyä bataattiviipaleiden päälle reunoja unohtamatta ja ripottele päälle rosmariini.

- Paista 200 asteessa n.15-20 minuuttia (samalla pellillä pihvien kanssa)


KESÄINEN KURKKUSALAATTI

Pieni pätkä kuorittua kurkkua
n.1/4 tl kuivattua minttua

- Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja sekoita joukkoon minttu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No nonsense -pikkuleivät

Mistä ruokabloggaaja tietää, että resepti onnistui yli odotusten? Siitä, ettei ehdi räpsäistä edes pikaista kuvaa kun kuvauksen kohde on jo osittain syöty! Tällä kertaa herkutellaan ihanilla rusinapikkuleivillä, joissa on tajunnanräjähtämistakuu: pehmeän kuohkeat ja suloisen makeat pikkuleivät syntyvät bataattipohjaisesta taikinasta ilman maitoa tai munaa tai muutakaan turhaa ja maistuvat niin mainiolta, että teinpä näitä oman satsin myös ihan vaan itselleni (tosin tummilla suklaahipuilla). Säilyvät ilmatiivissä rasiassa jääkaapissa ainakin pari päivää, sopivat pakastettavaksi ja ovat myös täydellinen eväs tuleville ruskaretkille. Vinkki! Kypsennä kerralla reilumpi satsi bataattia ja pakasta n.180-200g satseja: saat taiottua tuoreen satsin pikkuleipiä supernopeasti! n. 20 kpl pikkuleipiä 1 pienehkö bataatti (n.250g kuorineen) 2/3 dl rusinoita 1 dl kaurahiutaleita 1 dl kaurajauhoa (tai jauhettuja kaurahiutaleita) 1/2 dl kookoshiutaleita 2 rkl öljyä 1/2 tl Ceylon-kanelia

Appelsiiniset manteli-bataatti -pyörykät

Eli kavereiden kesken Jokapaikan pyörykät. Täydellinen lisuke, maistuva välipala, ei lainkaan pöllömpi aamupala tai iltapala, erinomainen reissueväs - nämä pyörykät todella ansaitsevat lisätittelinsä! Mantelin ja bataatin pehmeä makeus ja appelsiinin hempeä raikkaus tekevät näistä täydellisen parin esimerkiksi kalalle, mutta toimivat tosiaan ihan sellaisenaankin tilanteessa kuin tilanteessa: myös vanhemman akuuttiin välipalanälkään! n.20 pyörykkää 1 keskikokoinen bataatti (n.350g) 1/2 dl riisihiutaleita 1 dl manteleita jauhettuna 1 rkl öljyä 1/2 appelsiinin mehu 1 1/2 dl kauramannasuurimoita - Kuori ja kuutioi bataatti ja keitä kypsäksi. Muussaa tai soseuta pehmeäksi kypsynyt bataatti, sekoita joukkoon riisihiutaleet ja anna jäähtyä hiukan. - Jauha mantelit tehosekoittimessa (tai käytä valmista mantelijauhetta) ja sekoita joukkoon kauramannasuurimot. Lisää öljy ja appelsiinin mehu, sekoita tasaiseksi. - Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele

Sottapytyn seitipihvit

Full disclosure, nämä pihvit ovat suussasulavan mureita, herkullisia - ja sotkevat aivan tuhottomasti. Meillä kaikki ruoka tehdään toistaiseksi ilman munaa minimiehen saatua allergisen reaktion kananmunasta, mutta näihin voisi sidosaineeksi lisätä vielä yhden munan jos se omalle sormiruokailijalle sopii. Pinsettiotteen hallitsevalle ruokailijalle pihvit eivät tuota ongelmaa, pinsettimestari noukkii mieluusti pienemmätkin muruset pöydältä (ja myöhemmin sen alta), mutta aloittelijoille voivat tuottaa turhautumista. Toivoisin olevani suurempi kalan ystävä kuin mitä olen ja siksi koitankin aktiivisesti kehittää kalaisia reseptejä edes minimiehelle, ettei hän putoaisi samaan kalattomaan kastiin kuin molemmat vanhempansa. Olenkin ollut iloisesti yllättynyt siitä, miten mieluusti hän kalaruokiani maistelee: muistuttaa itseäkin avaamaan silmiään omille ruokaennakkoluuloille ja mahdollisesti jopa laajentamaan omaakin ruokareviiriä! Nämä pihvit eivät ole poikkeus edelliseen, vaan suor