Jos minun tulisi luopua jostain yksittäisestä asiasta ruokavaliossani, leipä olisi varmastikin vihoviimeinen. Liha - helppoa, maitotuotteet - korvattavissa, sokeri - pysyisin varmaankin hengissä, mutta LEIPÄ, siitä on leikki kaukana. Innosta puhkuen esittelinkin taannoin minimiehelle hänen ensimmäiset leipämaistiaisensa, nämä rakkaudella vaivaamani tattarisämpylät tuoreeltaan uunista. Visioin, kuinka hän silmät ummessa upottaa pienet hampaansa nautiskellen sämpylään, ja tuhoaa pellillisen yhdeltä istumalta. Vaan niin mureni äidin pilvilinna, suunnilleen samaa vauhtia kuin hetkessä inhoten lattialle murustettu sämpylä.
Parin maistelukerran jälkeen leipä on kuitenkin alkanut pikkuhiljaa maistua, joten tohdin sentään esitellä reseptin teillekin. Niinhän sitä sanotaan, että uusia makuja maistellessa saattaa mennä yli kymmenenkin kertaa ennenkuin maku miellyttää, joten sämpylät säilöön ja jatketaan harjoituksia.
Sämpylöiden sisällöstä vielä sananen: lähtökohtana reseptissä oli koostumuksen vauvaturvallisuus eli mureus ja pehmeys (testikeittiö vahvistaa: 6/5, mureni erinomaisesti), ravintosisällöstä ja herkullisuudesta tinkimättä. Leipää, tätä tai mitään muutakaan, en kuitenkaan itse lähtisi tarjoamaan, ennenkuin vauva osaa selkeästi jo työstää ja muhentaa ruokaa suussaan.
n. 9 sämpylää
1,5 dl vettä tai vauvalle sopivaa maitoa
2 dl sämpyläjauhoja
1 dl kaurajauhoa (tai jauhettuja kaurahiutaleita)
1 dl tattarihiutaleita
1 1/2 tl kuivahiivaa
2 rkl luumusosetta
2 rkl öljyä
Muutama saksanpähkinä hienoksi murskattuna
- Sekoita kulhossa jauhot ja kuivahiiva.
- Kuumenna neste reilusti kättä lämpimämmäksi (kuivahiiva heräilee vasta n.42 asteessa) ja lisää se jauhojen joukkoon samalla sekoittaen. Lisää tattarihiutaleet ja luumusose.
- Lisää lopuksi öljy ja vaivaa se taikinaan.
- Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla n. 30 min. Vinkki: laita kulho mikroon (mikroa ei toki saa tällöin käynnistää), taikina kohoaa huikean hyvin vedottomassa tilassa.
- Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla pötkö ja leikkaa se 9-10 osaan. Pyörittele osaset sämpylöiksi ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja anna sämpylöiden nousta pellillä liinan alla vielä 15 min.
- Sivele sämpylät vedellä ja ripottele päälle saksanpähkinämurskaa. Paista n.12 minuuttia.
Kommentit
Lähetä kommentti