Siirry pääsisältöön

Sormiruokailu pähkinänkuoressa


Aloitettakoon siitä, että pähkinöitä kannattaa vauvalla maistattaa ainoastaan jauheina, rouheina tai tahnoina, ei kokonaisina ja vielä vähemmän kuorineen. Tähän rumpufilli.

Ja nyt kun jää on murrettu, niin voidaan hypätä suoraan siihen suureen puolituntemattomaan eli sormiruokailuun ja mistä siinä on oikeastaan kyse. Tämänkin blogin asiatunnisteissa vilahteleva BLW kuvastaa mielestäni sormiruokailua ja sen syitä ja seurauksia osuvammin: BLW eli Baby Led Weaning tarkoittaa vapaasti Wikipediasta suomennettuna vauvan tutustuttamista kiinteisiin ruokiin iloisin mielin ja yhdessä nautiskellen, vauvan omalla tahdilla ja tämän motoristen taitojen kehittymisen sanelemana.

Pienen suun, kielen ja hampaiden kyky käsitellä ruokaa kehittyy jatkuvasti, kuten myös silmä-käsi -koordinaatio ja niinpä omin sormin ruokailu on omiaan antamaan hauskaa harjoitusta niin kropalle kuin mielellekin. Kantava ajatus on tosiaan self-feeding eli että lapsi saa maistella omin käsin (tai ruokailuvälineillä), omaan tahtiin. Tähän tosin oma huomio, että meillä ainakin yhdistellään syömistä ja syöttämistä tarpeen mukaan: ei ole harvinaista, että väsy tai joku tilapäisesti ruokaa kiinnostavampi ilmiö (esimerkiksi ikkunassa pörräävä kärpänen tai omat varpaat) saattaa ottaa vallan ja silloin äiti tai isä muussaa pötkylät ja palaset ja tarjoilee lusikalla tai tarjoaa pieniä sormipaloja maistelijan käteen.

Omassa pöydässä asia onkin maalaisjärkeistetty niin, että keskiössä on vauvan viestien kuuntelu: jos ruoka maistuu niin sitä maistellaan omin sormin tai tarpeen tullen vähän yhdessäkin, mutta pakkopullaa ei koskaan ole tarjolla. Samassa maalaisjärkeistetyssä pöydässä saatetaan tosiaan tarjota myös sosetta ja sormiruokaa sekaisin, miksipä sulkisivat soseruokailu ja sormiruokailu toisensa pois.

Nyt sitä pähkinänkuorta: sormiruokailussa ajatus on siis että vauva saa tutustua kiinteään ruokaan omien taitojensa ja valmiuksiensa mukaan, omaan tahtiin ja ilon kautta, katsoen, koskien, haistellen ja maistellen. Vanhempi puolestaan saa myös jälleen nauttia omasta ruoastaan, kaksin käsin hänkin.

Muutama seikka on hyvä ottaa huomioon ennen sormiruokaseikkailulle lähtemistä: ne vauvan VALMIUDET  ja se TURVALLISUUS. Molemmista on kirjoitettu paljon parempia koonteja kuin mitä itse koskaan saisin aikaiseksi näinä lyhyinä Nukkumatin tarjoamina hetkosina, joten nämä aihepiirit tarjoilen teille vastoin sormiruokailuperiaatteita suoraan suuhun: esimerkiksi tämän ja tämän linkin takaa löytyy paljolti kaikki tarvittava tieto sormiruokailun starttaamiseen ja turhan tutinan rauhoittamiseen. Oma antini aiheeseen on, että luota itseesi ja kuuntele vauvaasi. Älä arastele edetä ja kokeilla uusia asioita ja reseptejä, tarkkaillen kuitenkin samalla vauvasi kehittyviä valmiuksia ja hänen viestejään: ole rohkea, mutta älä uhkarohkea.

En luokittele omia reseptejäni ikäkausien mukaan, sillä vauvojen kehitys tapahtuu niin laajalla skaalalla, että moinen luokittelu jääköön muille kuin kotikokeille. Pyrin kuitenkin lisäämään reseptien kylkeen turvallisuushuomioita, mikäli sellaisia omissa maisteluhetkissämme minimiehen kanssa huomaamme. Sinä olet kuitenkin itsesi ja vauvasi paras tuntija, säästäkää suosiolla myöhemmäksi reseptit jotka tuntuvat vielä liian haastavilta, mutta nauttikaa täysin rinnoin ja vailla jännitystä teille sopivien herkkujen maistelusta!

Tavataan pian keittiön puolella!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No nonsense -pikkuleivät

Mistä ruokabloggaaja tietää, että resepti onnistui yli odotusten? Siitä, ettei ehdi räpsäistä edes pikaista kuvaa kun kuvauksen kohde on jo osittain syöty! Tällä kertaa herkutellaan ihanilla rusinapikkuleivillä, joissa on tajunnanräjähtämistakuu: pehmeän kuohkeat ja suloisen makeat pikkuleivät syntyvät bataattipohjaisesta taikinasta ilman maitoa tai munaa tai muutakaan turhaa ja maistuvat niin mainiolta, että teinpä näitä oman satsin myös ihan vaan itselleni (tosin tummilla suklaahipuilla). Säilyvät ilmatiivissä rasiassa jääkaapissa ainakin pari päivää, sopivat pakastettavaksi ja ovat myös täydellinen eväs tuleville ruskaretkille. Vinkki! Kypsennä kerralla reilumpi satsi bataattia ja pakasta n.180-200g satseja: saat taiottua tuoreen satsin pikkuleipiä supernopeasti! n. 20 kpl pikkuleipiä 1 pienehkö bataatti (n.250g kuorineen) 2/3 dl rusinoita 1 dl kaurahiutaleita 1 dl kaurajauhoa (tai jauhettuja kaurahiutaleita) 1/2 dl kookoshiutaleita 2 rkl öljyä 1/2 tl Ceylon-kanelia

Appelsiiniset manteli-bataatti -pyörykät

Eli kavereiden kesken Jokapaikan pyörykät. Täydellinen lisuke, maistuva välipala, ei lainkaan pöllömpi aamupala tai iltapala, erinomainen reissueväs - nämä pyörykät todella ansaitsevat lisätittelinsä! Mantelin ja bataatin pehmeä makeus ja appelsiinin hempeä raikkaus tekevät näistä täydellisen parin esimerkiksi kalalle, mutta toimivat tosiaan ihan sellaisenaankin tilanteessa kuin tilanteessa: myös vanhemman akuuttiin välipalanälkään! n.20 pyörykkää 1 keskikokoinen bataatti (n.350g) 1/2 dl riisihiutaleita 1 dl manteleita jauhettuna 1 rkl öljyä 1/2 appelsiinin mehu 1 1/2 dl kauramannasuurimoita - Kuori ja kuutioi bataatti ja keitä kypsäksi. Muussaa tai soseuta pehmeäksi kypsynyt bataatti, sekoita joukkoon riisihiutaleet ja anna jäähtyä hiukan. - Jauha mantelit tehosekoittimessa (tai käytä valmista mantelijauhetta) ja sekoita joukkoon kauramannasuurimot. Lisää öljy ja appelsiinin mehu, sekoita tasaiseksi. - Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele

Sottapytyn seitipihvit

Full disclosure, nämä pihvit ovat suussasulavan mureita, herkullisia - ja sotkevat aivan tuhottomasti. Meillä kaikki ruoka tehdään toistaiseksi ilman munaa minimiehen saatua allergisen reaktion kananmunasta, mutta näihin voisi sidosaineeksi lisätä vielä yhden munan jos se omalle sormiruokailijalle sopii. Pinsettiotteen hallitsevalle ruokailijalle pihvit eivät tuota ongelmaa, pinsettimestari noukkii mieluusti pienemmätkin muruset pöydältä (ja myöhemmin sen alta), mutta aloittelijoille voivat tuottaa turhautumista. Toivoisin olevani suurempi kalan ystävä kuin mitä olen ja siksi koitankin aktiivisesti kehittää kalaisia reseptejä edes minimiehelle, ettei hän putoaisi samaan kalattomaan kastiin kuin molemmat vanhempansa. Olenkin ollut iloisesti yllättynyt siitä, miten mieluusti hän kalaruokiani maistelee: muistuttaa itseäkin avaamaan silmiään omille ruokaennakkoluuloille ja mahdollisesti jopa laajentamaan omaakin ruokareviiriä! Nämä pihvit eivät ole poikkeus edelliseen, vaan suor