Siirry pääsisältöön

Tabbouleh-pötkylät


Tabbouleh on ihana laina libanonilaisesta keittiöstä: raikas salaatti täynnä herkullisia yrttejä, kasviksia ja yleensä bulguria, joskin monesti itse tulee käytettyä couscousta. Vauvalle eivät tuoreet yrtit sovi niiden korkean nitraattipitoisuuden vuoksi, mutta kuivattuja yrttejä käyttämällä pääsee pikkuinenkin maistamaan tätä kesäistä lisuketta. Sipuli ei varsinaisesti salaattiin kuulu, mutta itse rakastan sen tuomaa kirpakkuutta!

Tässä reseptissä salaatti taittuu sormiruokamuotoon liittoutumalla lihan kanssa, mutta lusikoidakin sitä saa ihan sellaisenaan! Reseptissä käytetty lampaan jauheliha on mainio pari minttuiselle salaatille, mutta naudan jauheliha passaa yhtälailla.


n.16 pötkylää

TABBOULEH
1 dl couscousta
1,2 dl vettä
2 rkl öljyä
1 rkl sitruunan mehua
1 yksikyntinen valkosipuli
1 tl persiljaa
1 tl minttua
kourallinen kirsikkatomaatteja
1 kevät-/kesäsipuli varsineen
+
400g lampaan jauhelihaa


- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen

- Laita couscous kulhoon, kaada päälle kiehautettu vesi ja laita kansi päälle. Anna turvota joitakin minuutteja. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja sitruunamehu. Anna jäähtyä hetki.

- Hienonna sipulit ja tomaatit. Lisää nämä ja yrtit jäähtyneen couscousin joukkoon.

- Lisää joukkoon jauheliha ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

- Muotoile kostein käsin ruokalusikkaa mitta-apuna käyttäen pieniä pötkylöitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No nonsense -pikkuleivät

Mistä ruokabloggaaja tietää, että resepti onnistui yli odotusten? Siitä, ettei ehdi räpsäistä edes pikaista kuvaa kun kuvauksen kohde on jo osittain syöty! Tällä kertaa herkutellaan ihanilla rusinapikkuleivillä, joissa on tajunnanräjähtämistakuu: pehmeän kuohkeat ja suloisen makeat pikkuleivät syntyvät bataattipohjaisesta taikinasta ilman maitoa tai munaa tai muutakaan turhaa ja maistuvat niin mainiolta, että teinpä näitä oman satsin myös ihan vaan itselleni (tosin tummilla suklaahipuilla). Säilyvät ilmatiivissä rasiassa jääkaapissa ainakin pari päivää, sopivat pakastettavaksi ja ovat myös täydellinen eväs tuleville ruskaretkille. Vinkki! Kypsennä kerralla reilumpi satsi bataattia ja pakasta n.180-200g satseja: saat taiottua tuoreen satsin pikkuleipiä supernopeasti! n. 20 kpl pikkuleipiä 1 pienehkö bataatti (n.250g kuorineen) 2/3 dl rusinoita 1 dl kaurahiutaleita 1 dl kaurajauhoa (tai jauhettuja kaurahiutaleita) 1/2 dl kookoshiutaleita 2 rkl öljyä 1/2 tl Ceylon-kanelia

Appelsiiniset manteli-bataatti -pyörykät

Eli kavereiden kesken Jokapaikan pyörykät. Täydellinen lisuke, maistuva välipala, ei lainkaan pöllömpi aamupala tai iltapala, erinomainen reissueväs - nämä pyörykät todella ansaitsevat lisätittelinsä! Mantelin ja bataatin pehmeä makeus ja appelsiinin hempeä raikkaus tekevät näistä täydellisen parin esimerkiksi kalalle, mutta toimivat tosiaan ihan sellaisenaankin tilanteessa kuin tilanteessa: myös vanhemman akuuttiin välipalanälkään! n.20 pyörykkää 1 keskikokoinen bataatti (n.350g) 1/2 dl riisihiutaleita 1 dl manteleita jauhettuna 1 rkl öljyä 1/2 appelsiinin mehu 1 1/2 dl kauramannasuurimoita - Kuori ja kuutioi bataatti ja keitä kypsäksi. Muussaa tai soseuta pehmeäksi kypsynyt bataatti, sekoita joukkoon riisihiutaleet ja anna jäähtyä hiukan. - Jauha mantelit tehosekoittimessa (tai käytä valmista mantelijauhetta) ja sekoita joukkoon kauramannasuurimot. Lisää öljy ja appelsiinin mehu, sekoita tasaiseksi. - Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele

Sottapytyn seitipihvit

Full disclosure, nämä pihvit ovat suussasulavan mureita, herkullisia - ja sotkevat aivan tuhottomasti. Meillä kaikki ruoka tehdään toistaiseksi ilman munaa minimiehen saatua allergisen reaktion kananmunasta, mutta näihin voisi sidosaineeksi lisätä vielä yhden munan jos se omalle sormiruokailijalle sopii. Pinsettiotteen hallitsevalle ruokailijalle pihvit eivät tuota ongelmaa, pinsettimestari noukkii mieluusti pienemmätkin muruset pöydältä (ja myöhemmin sen alta), mutta aloittelijoille voivat tuottaa turhautumista. Toivoisin olevani suurempi kalan ystävä kuin mitä olen ja siksi koitankin aktiivisesti kehittää kalaisia reseptejä edes minimiehelle, ettei hän putoaisi samaan kalattomaan kastiin kuin molemmat vanhempansa. Olenkin ollut iloisesti yllättynyt siitä, miten mieluusti hän kalaruokiani maistelee: muistuttaa itseäkin avaamaan silmiään omille ruokaennakkoluuloille ja mahdollisesti jopa laajentamaan omaakin ruokareviiriä! Nämä pihvit eivät ole poikkeus edelliseen, vaan suor