Vihjailin taannoin, että leipäreseptejä on rustailtu innokkaasti ja tulostakin alkaa tulla. Tässä yksi erinomaisen helppo, mutta äärimmäisen hyvä herkkuleipä, joka saa lisäpisteitä somasta ulkomuodostaan. Jälkikäteen pullavajareissa pohdin, että tähän sopisi muuten tolkuttoman hyvin myös ripaus kardemummaa! Ensi kerralla sitten, tätä nimittäin tulee varmasti veivattua kerran jos toisenkin!
4 dl vettä
3 dl kaurajauhoa/jauhettuja kaurahiutaleita + 2 rkl
3 dl vehnäjauhoa
1 dl 4-viljan hiutaleita
4 tl kuivahiivaa
3 rkl öljyä
2 rkl päärynä-/omenasosetta
1 dl punaherukoita (tai puolukoita)
1/2 dl vadelmia
- Mittaa isoon kulhoon jauhot ja hiutaleet (+2 rkl kaurajauhoa säästetään myöhemmäksi) ja sekoita joukkoon kuivahiiva.
- Kuumenna vesi kattilassa reilusti kättä lämpöisemmäksi (kuivahiivan herättelylämpö n.42 astetta).
- Lisää vesi jauhojen joukkoon ja sekoita taikinaksi. Lisää öljy ja vaivaa taikinan joukkoon. Taikina saa jäädä hyvin löysäksi. Ota taikinasta erilleen n.1/3.
- Lisää taikinan suurempaan osaan hedelmäsose, sekoita hyvin ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan liinan alle.
- Kuumenna marjoja muutamia minuutteja kattilassa ja surauta ne tämän jälkeen soseeksi tehosekoittimessa. Jos haluat hifistellä, voit vielä siivilöidä soseesta siemenet pois. Lisää sose 1/3 taikinan joukkoon, sekoita tasaiseksi ja lisää vielä 2 rkl kaurajauhoa. Laita liinan alle lämpimään paikkaaan kohoamaan.
- Anna taikinoiden kohota 30-45 min. Öljyä sitten pieni leipävuoka ja lusikoi taikinoita vuokaan vuorotellen, ristiin rastiin. Vedä veitsellä muutama pitkittäinen veto läpi taikinan suuntaa vaihdellen, jotta taikinat hiukan sekoittuvat toisiinsa. Tasoita tarvittaessa leivän pinta kostutetulla ruokalusikalla. Anna kohota liinan alla vielä 15-30 min. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Paista leipää uunissa keskitasolla n. 30 minuuttia.
Kommentit
Lähetä kommentti